De eerste dagen in Iran! - Reisverslag uit Teheran, Iran van Vice Versa Reisclub - WaarBenJij.nu De eerste dagen in Iran! - Reisverslag uit Teheran, Iran van Vice Versa Reisclub - WaarBenJij.nu
VIP-Report

De eerste dagen in Iran!

Door: Maja

Blijf op de hoogte en volg Vice Versa

22 Oktober 2017 | Iran, Teheran

Zaterdag vertrekken we met de bus van huis uit naar Amsterdam voor de vlucht met Klm naar Teheran. Lekker ruim op tijd komen we daar aan en Margo heeft er weer een skill bij: koffer online droppen in de automaat. Jammer dat Toos meteen haar speld mist: hopenlijk wordt ie nog in de bus gevonden.
Er is voldoende tijd om iets te eten, en uiteraard voor sommigen van ons ook voor een heerlijk glas wijn. " Doe maar een dubbele Piet, want de komende weken krijgen we dat niet".
Ra a wie zegt dat?
Dat is wel een dingetje om te weten over Iran, dat consumptie van alcohol strikt verboden is. Eigenlijk is het dus een soort van kuurreis die we nu gaan ondernemen...
De rechtstreekse vlucht met KLM zelf duurt maar 4.5 uur en dat vliegt voorbij. En oh ja, nog zo'n dingetje: vrouwen moeten verplicht een hoofddoek dragen en die moet dus al om voordat je het vliegtuig verlaat. Ga je ook naar Iran, koop dan een langwerpige luchtige geweven ( geen zijden of te gladde) sjaal die je luchtig om je hoofd drapeert. Eventueel met twee schuifspeldjes vast zetten en klaar is Kees.
Eenmaal in Teheran begint de vertragingstactiek: een hele lange rij voor de douane: dan lang wachten voor de koffers: vervolgens achter aansluiten om een beetje geld te wisselen en als toetje wachten op de bus die ons in een klein uurtje naar hotel Laleh (=tulp: dat zie je terug aan de vorm van het hotel). Een van de beste 5 sterren hotels in Teheran: Iranese sterren welteverstaan, dus trek er maar weer twee vanaf.
Naar bed, naar bed, zegt onze gids Bas: het is dan bijna half vier en we mogen morgen om 10.00 u weer vertrekken.

Na een kort nachtje genieten we van een uitgebreid en heerlijk ontbijt. Bijzonder is de worteljam; een typisch gerecht van hier. En dan eerst naar het Nationaal museum waar we prachtige dingen kunnen bekijken uit een ver verleden. Het alfabet vonden we verrassend, net als het beeld voor de tempel in Susa, met luchttunnels waardoor het "geluid" maakte en ogen van emerald die groen oplichtten. De mummie van een 37 jarige jongen; de muur die in "teamwork" gemaakt was, maar waar, door minder goed overleg, een beeld twee heel verschillende handen kreeg. De raamdecoratie van glazen pijpjes om stof en zand tegen te houden. En nog veel meer
Dan door naar de Golestanpaleizen, waarvan we er twee bezoeken. We zien de marmeren troonveranda met ervoor een grote ondiepe waterpartij; het ontvangstpaleis met spiegelzaal en Wedgewood-achtige zalen, vol met antiek meubilair, enorme vazen, schilderijen en indrukwekkend keramiek. Een hoekterras met waterpartij en prachtige marmeren verhoging, waar de waterpijp gerookt werd. Wat een overdaad.
Erg mooi vinden we de torenkamers met glas in lood, spiegeltjes en houtsnijwerk: wat zal het prachtig zijn als hier de zon nasr binnen schijnt!
We lunchen in de tuin van het paleis en ook hier is het weer overdadig.
En om maar in de sfeer te blijven, brengen we tot slot een bezoek aan het Juwelemuseum, in de kelder van de Nationale bank. Het is erg druk en rumoerig, alles loopt door elkaar en een paar gidsen ( geselecteerd op volume) proberen ons nog het een en ander bij te brengen over de enorme kunstschatten die hier liggen. Het is gewoon too much.
Eenmaal buiten wordt de eerste poging ondernomen om Maja te dumpen, door zonder haar bij het museum weg te rijden. Over passende taak- en mogelijk lijfstraffen, wordt nog nagedacht...
De avond besluiten we met traditionele gerechten in het Ieanese restaurant van ons hotel. Een aanrader.

• 23 Oktober 2017 - 11:34

Marije Kateman:

Fijn dat jullie goed zijn aangekomen en nogmaals: veel plezier in prachtig Iran!