Het terracotta leger!
Blijf op de hoogte en volg Vice Versa
23 September 2018 | China, Xi’an
Het complex bestaat uit drie putten en een expositiezaal. Put 1 is de grootste, met meer dan 6000 infanterie soldaten die in gangen opgesteld staan. Vroeger waren deze gangen met houten balkenplafonds afgedekt, wat je elders in het complex nog kunt zien aan de donkere aarde. Put 2 bevat cavalerie en soldaten en put 3 lijkt het commandocentrum voor officieren te zijn. Men is tot op vandaag nog steeds bezig met uitgravingen, dus wie weet wat de toekomst ons nog brengt. Eenmaal binnen in hal 1 heb ik het idee dat er naast die 6000 soldaten ongeveer 6 miljoen (met name) Chinese toeristen zich vier/vijf dik verdringen om een glimp op te vangen van dit wereldwonder. Druk druk druk, met hoofdletters, zeker in het gedeelte bij de ingang waar je een prachtig overzicht hebt over de hele hal. We wachten onze beurt af en schuiven door naar voren zodra dat kan. Die drukte werpt wel een schaduw op de opwinding dat we op deze bijzondere plek mogen zijn, want we hadden vooraf een voorstelling dat het zicht op de put veel minder belemmerd zou zijn. Maar ons geduld wordt beloond en wat verderop kunnen we alles bekijken. De soldaten hebben allemaal een andere uitdrukking en hoewel ze na de opgraving allemaal grijs van kleur zijn, waren ze oorspronkelijk in levendige kleuren geschilderd. De massaliteit van dit leger maakt enorme indruk op ons, want hoe is het mogelijk dat men zoveel eeuwen geleden een dergelijke prestatie neer heeft kunnen zetten, die tot vandaag bewaard is gebleven? We besluiten thuis aan de hand van de foto’s nog eens extra te gaan genieten van de details van de verschillende soldaten. Want het is teveel om te bevatten. Ter afwisseling eten we vanavond in een hot-pot restaurant. Een soort fondue restaurant, met naar keuze spicy soep om in te fonduen, of tomaat, of seafood-basis. In eerste instantie zouden we 2 (!) uur moeten wachten, maar omdat we interessante blanke toeristen zijn (waar iedereen stiekem opnames van maakt of mee op de foto wil) hoeven we maar drie kwartier te wachten. Het is leuk om te zien hoeveel Chinese families hiervan genieten, maar ook hoe goed het ingesteld is op het meenemen van kleine kids: ik zag zelfs een bedje bij de tafel staan. Prachtig toch? Het eten zelf was “not my cup of tea”. Als je vlees, vis, groentes allemaal in dezelfde pot gooit, gaat er een heleboel smaaksensatie verloren. Om het maar zachtjes uit te drukken. Maar wel heel erg leuk om eens mee te maken. Ik heb nog nooit een restaurant gezien met zo’n grote wachtruimte; waar je iets te drinken krijgt aangeboden; wat snacks, maar ook een spel en knutsel mogelijkheden. Wij kunnen nu van glitterpapierstroken sterren maken. Vraag Toos of crea-Willy!
25 September 2018 - 14:35
Ine Hoex:
Wat leuk al die verhalen wij leven met jullie mee en beleven onze reis ook weer een beetje.
Voor iedereen nog genieten van al dat moois.Wij volgen jullie.
Piet en Ine