Petra - Reisverslag uit Petra, Jordanië van Vice Versa Reisclub - WaarBenJij.nu Petra - Reisverslag uit Petra, Jordanië van Vice Versa Reisclub - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Petra

Door: Vice Versa

Blijf op de hoogte en volg Vice Versa

08 November 2012 | Jordanië, Petra

Petra

Vanmorgen om half negen vertrek naar Petra ( "vertrek" is een groot woord omdat het om de hoek ligt) voor een van de hoogtepunten van deze reis.
Zes dames gaan per koets naar het begin van de kloof zodat ze voldoende energie overhouden om ook de rest van deze opgraving te kunnen bekijken. De anderen lopen en verbazen zich onderweg over de eerste graven en holen die we zien. De kloof zelf is iets meer dan een km lang en gemiddeld 160 m hoog; indrukwekkend dus. Afhankelijk van het tijdstip waarop je er bent, zal de kleurschakering anders zijn; je ervaart zelfs dat je op de terugweg andere dingen ziet dan heen. Zoveel om te zien: Egyptisch getinte graven, terra cotta waterleiding van meer dan 2000 jaar oud, inhammen waarin je je kunt laten trouwen ( he Huub en Nelly...) , dromedarissen met begeleiders uitgehouwen in de wand, inscripties uit vroeger tijden, poesjes ( ik bedoel de dier-variatie en niet te verwarren met andere uitleg), de vis/olifant, de kleurschakeringen, de holen en trappen. Heel bijzonder.
Het smalste punt van de kloof is niet breder dan 3 meter en vooral als er koetsjes voorbij komen in razende vaart, is dat erg smal.
En dan eindelijk mogen we in twee rijen (mannen en vrouwen gescheiden) en met de ogen dicht, het laatste stukje doorlopen en krijgen we zicht op de schatkamer, of treasury zoals ze dat hier noemen. Indrukwekkend en we weten niet waar we moeten kijken. Je kunt je gewoon niet voorstellen hoe ze dat hier meer dan tweeduizend jaar geleden gebouwd hebben.
We lopen door en ervaren dat er nog veel meer te zien valt na de gevel die vooral van de Indiana Jones films bekend is.
Wat opvalt is het gebrek aan respect voor dieren. De ezels, paarden en kamelen worden continu geslagen, zien er onverzorgd uit en hebben wonden ( van valpartijen de 500 treden op naar het klooster?) Voor ons gevoel niet meer van deze tijd.
Dat geldt ook voor de jonge kinderen die ons ansichtkaarten, dvd's, armbanden erc proberen te verkopen. Het is duidelijk dat zij niet naar school gaan en daar hebben we moeite mee. Van de andere kant betrappen we onszelf erop dat we meer geneigd zijn iets te kopen bij deze kids dan bij een ouder persoon. En dat zegt dus ook iets over onszelf.
We lopen verder door meer open terrein en bij een van de kleine lokale restaurantjes is een lunchpakketje voor ons geregeld. Dieter wil graag alles wat overblijft om af te geven aan de kindjes die we tegenkomen; het komt daar in ieder geval goed terecht. En Sraar laat weten dat hij verschillende kleuren in zijn broek heeft; na correctie blijkt hij het over zijn broekspijpen te hebben. Met al dat stof is dat niet zo'n wonder.
En Mahmouth heeft het weer over thee drinken of sterren kijken ( met of zonder) maar dat is alleen voor de insiders.
De meerderheid is naar de top gelopen, naar het klooster, ( nog een keer: bij de entree staat dat het 300 treden zijn; onze gids zegt 500 en degenen die het gelopen hebben zeggen 800...) wat best een prestatie genoemd mag worden. Je krijgt het niet cadeau maar het is een fijn gevoel als je de top gehaald hebt.
Iedereen komt met zijn of haar eigen verhalen uiteindelijk weer terug bij het hotel. Bijvoorbeeld met het verhaal dat er altijd aanbiedingen zijn " die beter zijn dan de Hema en Action" ( Ilona heeft armbanden van de pols tot aan haar oksel) of bovenop de berg " happy hour". For the record: Toon van de kalkoenen was als eerste boven en Bertie was de eerste vrouw die het hoogtepunt bereikt heeft: dat kost morgen natuurlijk een rondje.
Op het terras bij ons hotel werd gezorgd voor een lekker glaasje en een heleboel snacks om de tijd tot het diner te overbruggen.
Wat viel op vandaag? Jans heeft iets met Bedoeinen. G.G. te V ( eigenaar E. te V.) heeft wipschoenen. Wilma wil niet door onze gids gescrubd worden. En zeker niet met water gegooid worden. Van Corrie ( ik zeg niet welke) alleen maar goeds. Lambert heeft alleen de achterkant gezien dus "ut kan gaan kwaod". Onze ober heet chr chr ( klinkt als rochelen ( logopedie via Maja . Ober zegt terug dat Maja als bijnaam " knor knor" heeft. En wordt vervolgd.

• 08 November 2012 - 22:07

Kitty:

Hoi papa en mama,

Nu word ik ... na al deze mooie verhalen... ook wel heel benieuwd naar foto's....

Groetjes en geniet nog verder.

Kitty

• 08 November 2012 - 22:22

Ans:

Hoi allemaal,
    En wie zien we weer voorop staan Lamber Peelen, ik hoop dat Annie er ook bij is en Ger van Sjang. Top Ger, dat je nog meegegaan bent.
    Hannie staat er ook een kerstgroepje of kikker op die ballen. Niet allemaal mee naar huis nemen er zijn meer toeristen.
    Geniet ze
    Doei Ans en Herman

• 08 November 2012 - 22:30

Anita:

Waarvan heeft pap nu weer alleen de achterkant gezien???
    Veel te beleven daar in Jordanie, zo te lezen en leuke foto's.
    Geniet er van, ook van het heerlijke weer daar!
    Liefs,
    Jan en Anita
    Kevin - Maikel - Dominique

• 08 November 2012 - 22:45

Olga:

Fijn dat jullie allemaal zo genieten.Ilona laat al die armbanden maar daar anders heb je ook nog overgewicht.

Geniet er nog van het is zo weer dinsdag.Wij volgen jullie. groetjes Olga en Andre.

• 08 November 2012 - 23:27

Jeanne Stiphout:

Hallo Riek,Gerrie.Toon,Corry,Hannie en Ve
    Ik merk wel dat jullie het goed naar je zin hebben daar.Geniet van alle dagen ze zijn weer zo voorbij.Gerrie is het toch nog gelukt om mee te gaan ik hoorde het vandaag.gr Jeanne

• 09 November 2012 - 10:42

Peter:

Ik vond de 300 treden van de kerktoren in Koln al veel. Ben benieuwd naar defecatie van Bertie, hoe ze dit voelde. Heeft Wilma ook deze route gelopen? Chappoo !
    Ook ik ben benieuwd naar de foto's

• 09 November 2012 - 10:44

Peter:

Defecatie = de reactie

• 09 November 2012 - 14:16

Margret:

Wat kun je weer prachtig schrijven Maja.
    Alleen al genieten van het lezen!
    Fijn dat Bertie om te weten het hoogtepunt bereikt heeft...... :-)
    Veel plezier nog!